Привіт всім, хто мене читає! Тут живуть замальовки мого особистого і творчого життя

среда, 22 мая 2013 г.

 «Не треба народитися зі срібною ложкою у роті, щоб щось зробити. Тому, не бійтеся починати щось нове»...

 


 21 травня нарешті відбулася в режимі скайп-спілкування довгоочікувана зустріч з українською письменницею – Ірен Роздобудько. (у межах проекту «Замов письменника»). До нас завітали учні Херсонського обласного ліцею. І, дякувати Богові, все відбулося майже без технічних перешкод.

 

 

Традиційно зустріч розпочалася з питання про дитинство, основні кроки життєвого та творчого шляху. Ірен Віталіївна розповіла про своє «хуліганське навчання», відвідини драматичного гуртка, перемоги у поетичних конкурсах .. і те, як пізнавала життя працюючи  у цирку, на заводі, кіномеханіком, диктором на радіо , а в той же отримувала професію журналіста на заочному відділенні  Київського Національного Університету.

Коли взагалі почала писати?

Найперший невеличкий твір написано у 4 роки..А вже у 6 років написала казочку, і хз тих пір пишу…  «Головне, щоб було що сказати людям». А у мами до сих пір зберігаються безліч блокнотів з дитячими казочками.. 

 «Вчилася по-хуліганські, багато читала…сама набиралася знань»

Яка мова ближча до Вас російська чи українська, якою краще пишеться?

Якщо говорити про вірші, то краше відчуваю російською, прозові твори – українською.

Перший твір, який вийшов друком?

У 2000році вийшов роман «Мерці»(«Пастка для жарптиці») і переміг у конкурсі «Коронація слова»  за мотивами якого було знято 4-серійний фільм «Пастка»

В якому жанрі краще працювати?

 

В тому жанрі, в якому я живу…пишу не тільки романи, але й сценарії, інколи комедії абсурду…Хочу бути несподіваною…Люблю підсовувати читачеві таких собі «чортиків», як наприклад у «Мандрівках без сенсу і моралі» це національні кулінарні рецепти та списки письменників лауреатів всесвітньо-відомих премій. Коли збираємося з друзями у подорож, наприклад до Фінляндії, готуємо і смакуємо фінські страви.

 

Що надихає Вас писати?

Надихає будь-що, наприклад жіночий манікюр із малюнком. З дуже малих дрібниць народжується сюжет.. Дослухаюсь до людей..мандрую країнами світу..

В романі «Я знаю, що ти знаєш, що я знаю» герої видумані чи реальні?

70% реальні..це якраз роман із серії автобіографічних

«Люблю, коли мої книжки спонукають до роздумів.. Намагаюся у своїх творах, щоб  читачі зрозуміли їх фінал відповідно до свого світосприйняття»

Ірен Роздобудько звернулася до молоді: «Не треба народитися зі срібною ложкою у роті, щоб щось зробити. Тому, не бійтеся починати щось нове»

Що Ви відчуваєте, коли закінчуєте писати свій твір?

Ставлю крапку, а вже через 2 дні починаю чекати, коли вона вийде і раптом розумію, що не хочу щоб її читали – своєрідний страх першої зустрічі книги з читачем…

Скільки часу Вам потрібно, щоб написати книгу?

Одну можна писати зиму, якщо книга пішла і не можеш зупинитися, а іншу можеш писати 2 роки. Я не спостерігаю за часом. Наприклад, роман «Зів'ялі квіти викидають» писала ніби все життя, але потім зрозуміла що прожила з нею всього 3 місяці.

Звідки таке незвичне для України ім’я Ірен?

Так назвав батько на честь улюбленої героїні Ірен Форсайт знаменитого роману Д.Голсуорсі «Сага о Форсайтах». І коли в дитинстві ровесники цькували за незвичне ім’я і раптом зрозуміла: «Якщо за нього б’ють, значить в ньому щось є».


Що є для Вас локомотивом, якщо раптом опускаються руки?

Я починаю читати…Сенсу немає читати, коли ти не розумієш, що потрапляєш в інший світ… Перші поштовхи – слухаю музику: Альбіоні, Паганіні, Висоцького…Головне пам’ятати, що є вічні речі, а є тимчасові…

Хто з письмеників є прикладом? 

З дитинства полюбляю О.Гріна та К.Паустовського, І.Буніна. Це справжні «стилісти та музиканти слова». Говорячи сучасною мовою – 3D формат…З українських авторів дуже ціную і люблю романи Івана Багряного «Сад Гетсиманский» та «Тигролови»…

Спілкуючись із письменницею ми зрозуміли головний її секрет успішної жінки - добрий тил - сім’я..повсякденна праця і нарешті досвід життя…

Я завжди почуваюся гідною в любих обставинах, соромно зізнаватися у своїх бідах. Принижуватися.."Головне пам’ ятати, що до успіху йдуть із щасливим обличчям!!!"

А на свого читача чекає нова книжка Ірен Роздобудько – «Ліцей слухняних дружин»

 


Комментариев нет:

Отправить комментарий